NEN 3140-keuringen

NEN 3140-keuringen

NEN 3140-keuringen voor bedrijven

Alle elektrische apparatuur en installaties bij zakelijk gebruik moeten voldoen aan de NEN 3140-norm. Het gaat dan om het keuren van elektrische installaties, handgereedschap en apparatuur met betrekking tot de veiligheid. Voorbeelden zijn draaibanken, freesmachines en industriële stofzuigers. In principe gaat het om alle gereedschappen en apparatuur die zijn aangesloten op elektra, op zowel 230 als op 400 volt. Pevo-van Montfort Elektro beschikt over de expertise en ervaring, en neemt u deze zorg graag uit handen. Zo weet u zeker dat uw installatie voldoet aan alle eisen die zijn gesteld in norm NEN 3140.

Wat is NEN 3140 volgens Wikipedia?

De NEN 3140, “Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning (tot 1000 volt wisselstroom)”, is de Nederlandse norm (NEN) voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten in het laagspanningsgebied (bron http://nl.wikipedia.org/wiki/NEN_3140).

Waarom is een NEN-3140 keuring belangrijk

NEN 3140-keuringen worden door de verzekeringsmaatschappijen en arbeidsinspectie als verplicht beschouwd. Als u niet aan uw verplichtingen voldoet, kan de arbeidsinspectie tot maatregelen overgaan. Wanneer er een situatie is waarbij direct gevaar dreigt, kan er besloten worden om de werkzaamheden in uw bedrijf stil te leggen. Zorg daarom dat u uw installatie regelmatig laat controleren!

Aansprakelijkheid na keuring

Na de keuring kunt u bewijzen dat u er alles aan heeft gedaan om te voldoen aan de veiligheidseisen. De keuring moet natuurlijk wel regelmatig gebeuren.

Hoe vaak moet een NEN 3140-keuring plaatsvinden

Afhankelijk van het resultaat van de keuring en het risicoprofiel wordt de nieuwe keuringsdatum bepaald. De staat van de installatie wordt daarin meegenomen. De leeftijd van het gereedschap/apparaat en hoe vaak het gereedschap/apparaat wordt gebruikt, bepaalt in grote mate het risicoprofiel.

Wilt u meer informatie over NEN 3140-keuringen of wilt uw een keuring laten uitvoeren? Neem dan contact op met de specialisten van Pevo-van Montfort Elektro.

 

0475-460300
info@pevm.nl